Sakıp Sabancı Müzesi Öğrenme Programları, kasım ayında farklı yaş gruplarından çocuklara yönelik atölyelerinde, katılımcıların öğrenme sürecini yaratıcı ve eğlenceli deneyimlerle destekliyor. SSM, Müzede An’da projesiyle, Resim Koleksiyonu, Arkeolojik Eserler, Kitap Sanatları ve Hat Koleksiyonu’ ndan hareketle farklı yaş gruplarından çocuklara ve ebeveynlere yönelik çeşitli temalarda Türkçe ve İngilizce atölyeler gerçekleştiriyor.
Ara tatile yönelik hazırlanan zengin programdaki Bir Varmış Bir Yokmuş: Sanat ile Masallar Buluşmuş atölyesinde (11 Kasım Cumartesi) çocuklar “Gezgin ve Kaplumbağa” isimli masalı dinledikten sonra SSM’nin bahçesinde saklanan kaplumbağaların dünyasına misafir olacak, ardından da farklı malzemelerle kendi kaplumbağalarını tasarlayacak.
Arkki Türkiye tarafından tasarlanan Gelecek Nasıl Değişecek? atölyesinde ise çocuklar, (11 Kasım Cumartesi) geleceğin şehirlerini sürdürülebilir ve kapsayıcı hale getirecek bir fikre odaklanarak, şehrin zaman içinde nasıl geliştiğine dair kendi çizgi romanlarını oluşturacak.
Dışavurumcu Sanat Terapisti Seren P. İlkdoğan tarafından yürütülen, 8-10 yaş aralığındaki çocuklara yönelik Müzede An’da: Resimle Diyalog atölyesi, Modernizmin İzinde Türk Resmi sergisinde yer alan eserlerden, Ayvazovski’nin Fırtına adlı tablosuna odaklanacak. 12 Kasım Pazar günü gerçekleşecek atölye, çocukların duygu farkındalık çalışması ile başlayacak. İnsan ve doğa etkileşiminden ilhamla kendi duygularının manzarasını resmeden çocuklar, yaratıcı süreçlerini sanatsal dışavurum yoluyla somutlaştıracak.
Geleceğin kültür mirasının koruyucusu olan çocukların arkeolojiyi tanıması ve merak duygularının bilinçli bir bilgi arayışına dönüştürülmesi için yardımcı olmayı hedefleyen Arkeolojik Kazı atölyesinde (14 Kasım Salı ve 26 Kasım Pazar) katılımcılar, Jr. Archaeologist ekibinden bir arkeolog ve bir konservatör eşliğinde SSM’nin bahçesinde kazı yapacak, eserlerini toprak altından çıkaracak.
Sakıp Sabancı Müzesi’nin Kitap ve Hat Sanatları Koleksiyonu turuyla başlayacak Duvarların Dili atölyesinde (16 Kasım Perşembe) çocuklar, yazının önemi ve yıllar içerisinde değişen biçimi üzerine bir sohbet gerçekleştirecekler. Üretim aşamasında ise her katılımcı grafiti sanatından ilhamla, kendi ismini taşınabilir nitelikteki mini duvarları üzerine yazarak, kendi yaratıcı çalışması aracılığıyla koleksiyona dair farkındalık kazanacak.
SSM’nin hafta sonu çocuk atölyeleri de kasım ayında sanatın neredeyse her dalında kendini hissettiren romantizmin, gündelik hayatlara da nasıl yansıdığını ele alan Küçük Romantikler atölye serisinin ikincisi Romantizm Her Yerde (25 Kasım Cumartesi) ile devam edecek. Etkileyici mimari eserler, duygulu şiirler ve gösterişli elbiseler geçmişten çocuklara göz kırparken, dönemin ünlü klasik müzik besteleri eşliğinde kendi seramik vazolarını tasarlayacaklar ve müzenin Mobilya ve Dekoratif Eserler Koleksiyonu’ndan ilhamla kendi motiflerini oluşturacak.
Arkki Türkiye tarafından tasarlanan Gelecekten Bir Kare atölyesinde (25 Kasım Cumartesi) çocuklar; geleceğin şehrinin nasıl görüneceğini hikayeleştirip kendi oluşturacakları çizgi filmlerinin bir karesini resmedecek.
SSM’nin 18-36 aylık bebeklere yönelik Pusetli Aileler programı kapsamında gerçekleştirilecek Müzede Duyularımı Keşfediyorum atölyesinde (11 Kasım Cumartesi) çocuklar aileleri ile birlikte SSM’nin bahçesindeki hayvanların dünyasında bir gezintiye çıkacak. Müzede Şekil Avı: Joan Miro atölyesinde ise (16 Kasım Perşembe) çocuklar Barselona doğumlu Katalan ressam ve heykeltıraş Joan Miró’nun bilinçaltını semboller ile ele alan eserlerinden ilham alacak.
Atölyeler hakkında detaylı bilgi ve kayıt için SSM’nin web sayfası ziyaret edilebilir.