Naz Balkaya ve Emily Demetriou’dan oluşan sanatçı ikilisi Panicattack Duo’nun Performistanbul küratörlüğünde düzenlenen sergi ve performans serisi “We are not alone: Panicattack Duo Retrospektif 2054”, 15 Eylül’de Performistanbul’da hayata geçti. Sergi 30 Aralık 2023 tarihine kadar ziyarete açık olacak.
Feminen bilginin ve dışlanmış pratiklerin yolunu arayan ve sorunlarının çözümünün bu olduğuna inanan ikilinin pandemiden sonra yaptığı ve sunduğu ilk çalışma serisi olan “We are not alone: Panicattack Duo Retrospektifi 2054”, Performistanbul’un üç katına yayılıyor. Performatif sergi kapsamında sunulacak canlı performansların yanı sıra, resim, heykel, çeşitli karışık medya işleri ile video ve sesten oluşan bir yerleştirme bulunuyor. Performanslarla canlanan yerleştirmenin tamamı, ikilinin sanat kariyerleri boyunca yaptıkları kurgusal çalışmaları kronolojik olarak sergilerken aynı zamanda dönemin politik ve tarihi olaylarını da gözler önüne seriyor. Yerleştirme dahilinde performans sergileyecek olan sanatçılar, izleyicileri 2021’den 2054’e uzanan yolculuğa çıkaran bir hikâyeyi takip ederek, hayal ettikleri geleceğe dair sürükleyici bir distopik deneyim yaratmayı umuyor.
Hikâye, iklim yıkımını, yükselen ve herkesin hayatını tehdit eden ekstrem sağ ve ataerkil politikaları anlatırken bu anlatı içinde onları yönlendiren bir ses çalışması aracılığıyla izleyiciye sunuluyor. Seyirciler enstalasyonu kat kat deneyimleme imkânı buluyor; her katta farklı bir on yıla ait durum ve olaylar gözler önüne seriliyor. Buna paralel olarak ziyaretçiler, ikilinin akıl sağlıklarını korumak ve bu dünyada hayatta kalmak için benimsedikleri süreci gözlemleyebiliyor.
Panicattack Duo hakkında:
Panicattack, sanatsal ve küratöryel sanatçı ikilisidir. Bu ikili, İngiltere merkezli Emily Demetriou (d.Lefkoşa, Kıbrıs) ve Naz Balkaya (d. İstanbul, Türkiye) sanatçıları tarafından oluşturulmuştur. 2013’teki ilk buluşmaları, göç deneyimi ve somutlaşması ile kişisel deneyim ve büyük sosyal yapılar arasındaki bağlantıları keşfetmelerine yol açtı ve 2014’teki işbirliklerinin başlangıcını tetikledi. Çoğunlukla performans, doğrudan eylem, ses, video ve hikaye anlatımı ile çalışmaktadırlar. Hem sanatsal hem de küratöryel uygulamalarında, göç, ev, sınıf ve azınlıklar, zenofeminizm; yeni muhafazakarlığın eleştirisi ve neoliberal ataerkillik etrafındaki konuları ele alırlar.
Performistanbul hakkında:
Uluslararası performans sanatı platformu Performistanbul, performans sanatçılarını tek bir çatı altında birleştirmek ve projelerle buluşturmak üzere 2016’da kuruldu. İstanbul merkezli platform, esnek çalışma modelini dünya genelinde çeşitli sanat kurumları, dijital platformlar ve sanatçılar ile iş birliği içerisinde “alansız” kimliğiyle devam ettiriyor.
Detaylı bilgi için: www.performistanbul.org